måndag 17 december 2012

Det händer nu


Författare: Sofia Nordin
Titel: Det händer nu
Sidor: 249
Utgivningsår: 2010
Förlag: Rabén & Sjögren

"Vi sitter i uppehållsrummet, Sigrid och jag, och Mimmi, Zainab och Isis, och plötsligt är det som om jag inte står ut längre. Jag vill skrika och kasta saker omkring mig. Vad är det jag håller på med? Inte en enda sekund till vill jag låtsas. Jag vill kyssa Sigrid mitt när alla ser på. Men jag sitter bara kvar och fortsätter prata om något nytt fantastiskt läppstift som Isis har hittat jättebilligt på H&M."

Stella är den populära, självsäkra tjejen i klassen. Men hon tycker att hon lever i en låtsasvärld. Hon brottas med tankar om vad som är okej och inte. Hon vill skrika rakt ut att hon ärr störtförälskad i sin bästis Sigrid. Men hon vågar inte. Hon vet vad Sigrid känner, och vad ska alla andra säga?

En mycket god vän rekommenderade den här boken till mig, men jag var osäker om den var något för mig. Men oj så fel jag trodde! Den var ju jättebra! :D

Boken handlar om Stellas väg mot att acceptera att hon gillar tjejer, eller rättare sagt, en specifik tjej. Då varken jag eller någon jag känner (så vitt jag vet) har varit med om att ha homosexuella känslor kan jag bara tänka mig hur det är att gå igenom dessa känslor, men Sofia Nordin har skrivit ner väldigt trovärdiga känslor och händelser. Att boken nominerades till Augustpriset 2010 är inte svårt att förstå, den är verkligen något utöver det vanliga in den genren.

I sin förvirring googlar Stella för att få reda på allt om homosexualitet och stöter på en insändare av en gammal dam, Agnes, som efter åttio år erkänner att hon är lesbisk. Stella och Agnes påbörjar en mejlkonversation och utifrån dessa mejl finner de båda mod att ta sin relation till en nya nivå.

Agnes är helt klart min favoritkaraktär i boken. Man får aldrig "träffa" henne, men mejlen hon skickar till Stella säger så mycket om hennes liv och personlighet; hon verkar vara en himla go och cool tant.

En liten spoiler som jag kände att jag var tvungen att skriva ändå....
[ VARFÖR DÖR AGNES!?! HON VAR JU SÅ. HIMLA. BÄST! okej jag förstår att det passar till historien men VARFÖR DÖR ALLTID ENS FAVORITKARAKTÄRER?! ]

Bokupplevelsen i en mening: En lättläst men mycket givande "komma ut-bok" som bidrar med både skratt och tårar.


3 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar den här boken! ♥

    SvaraRadera
  2. Den här boken är bara SÅ HIMLA BRA!! :D

    SvaraRadera
  3. Jag har inte läst den här boken än, men tanken är att jag ska göra det. Jag rekommenderade den till min sambo som i princip aldrig läser, men hon fullkomligt älskar den. Min fråga till dig är om du kan komma på någon mer bok som liknar denna på något sätt? Tänkte om jag kunde få henne att fortsätta läsa sen. =P

    SvaraRadera