tisdag 27 december 2011

Gathering Blue - Lois Lowry

"Kira, an orphan with a twisted leg, lives in a world where the weak are cast aside. She fears for her future until she i spared by the all-powerful Council of Guardians. Kira is a gifted weaver and is given a task that no other community member can carry out. While her talent kepps her alive and brings certain privileged, Kira soon realizes that she is surrounded by mysteries and secrets. No one must know of her plans to uncover the truth about her world - and to find out what exists beyond it." - Baksidetext
Gathering Blue är en bra och spännande bok som tar med läsaren till en annorlunda framtid. Det är en dystopi som på sätt och vis påminner lite om Hungerspelen. Människor bor som på stenålder, fast ändå inte. De bor i hyddor och går till floden när de ska tvätta sig. Men mitt i staden finns ett stort hus där de viktiga människorna bor, och självklart har de egna badrum i alla sovrum, med rinnande varm- och kallvatten i kranarna.

I det är samhället räknar man inte åldern på samma sätt som vi gör. Istället för 1-åringar, 10-åringar, 20-åringar och 75-åringar, har de en, två, tre och fyra stavelser. När man föds får man ett namn på en stavelse. När man har levt i ca tio år fylls namnet på med ytterligare en stavelse. Den tredje stavelse får man när man blir vuxen, och den sista stavelsen är inte vanligt att få, för då är man mycket gammal... Jag tycker att det är en spännande idé. Imponerad av Lowrys fantasi!

Karaktärerna är underbara och känns verkliga. Man kommer verkligen nära huvudpersonen Kira, ibland känns det som att man själv är henne! Man förstår hur hon känner och varför hon gör som hon gör. Karaktärerna, och relationerna mellan karaktärerna, höjer den här boken ganska mycket. Själva handlingen är bra och spännande, men inte mer än så.

Jag tycker att det är roligt när man läser helt okända böcker som visar sig vara riktigt bra. Gathering Blue är den andra boken i en serie på tre, men den har faktiskt inget att göra med den första boken, så vill man så kan man hoppa över den och gå direkt på den här. Jag har läst att den tredje är en fortsättning på tvåan, så den ska jag så småningom läsa den med.

Även ifall jag skrev man kunde hoppa över den första tycker jag inte att ni ska göra det för den är faktiskt bättre än tvåan! xD

Titel: Gathering Blue
Författare: Lois Lowry
Sidor: 215
Andra böcker i samma serie: The Giver (#1), Messenger (#3)
Första meningen: "Mother?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar