onsdag 7 augusti 2013

Konsten att vara ett datorspel

Konsten att vara kvinna av Caitlin Moran
Konsten att vara kvinna är en feministisk självbiografi av Caitlin Moran. Hon berättar om hur det var att växa upp och mötena med mensen, brösten och kroppshåret. Hon pratar om högklackat, märkesväskor, porr och tar upp viktiga punkter såsom abort och könsdiskriminering. Allt med en bestämd, men samtidigt skämtsam, ton för att förlöjliga motsatserna. Jag skrattade många gånger åt de tokigheter hon varit med om eller beskriver. En blandning av roliga exempel från hennes eget liv och kommentarer om hur hon tycker idag som 35-åring gör boken verkligen värd att läsa!
Erebos av Ursula Poznanski
En dag börjar klasskompisarna bete sig konstigt. Nick kan skymta en DVD-skiva som diskret skickas mellan hans kamrater. Snart blir det hans tur att få den mystiska skivan. Det visar sig vara ett datorspel, Erebos, där man genom att utföra quest, både på spelet och i verkligheten, går upp i nivå och blir starkare och bättre. Spelet är enormt beroendeframkallande och en av de viktigaste reglerna man måste följa för att få spela är att man inte får prata om det. Nick avancerar snabbt i spelet men när spelet inte bara pratar med honom utan även hotar honom börjar han undra...

Många läste den när den först kom på svenska. Inte jag. Men jag har varit sugen på det sedan dess. Datorspel har alltid imponerat mig och detta är den första boken som väcker programmeraren i mig. Spelet beskrivs väldigt bra, jag ser verkligen spelkaraktärerna framför mig när de springer och dödar skorpioner. Kan borde förtydliga att ungefär 50% av boken utspelar sig i spelets värld där man följer Nicks karaktär Sarius. Designen och grafiken verkar vara otroligt bra! Handlingen och allt spelet kan utföra, hur det kommunicerar med spelarna, är så otroligt häftigt! Jag kunde inte sluta att tänka på hur komplex koden bakom spelet måste vara! Att det var så här gjorde det omöjligt för mig att ge den en trea på Goodreads, den fick en fyra.

När jag tänkte på boken "som en vanlig människa" (=person som inte är intresserad av programmering, datorspel etc. Jag visste bara inte hur jag skulle säga det...) tyckte jag inte att den var något mer än bra. Jag funderade många gånger på att ge upp och sluta läsa. Men jag tvingade mig igenom kapitel för kapitel och strax efter mitten, om jag minns rätt, blev den helt plötsligt väldigt bra av den anledningen att de mer gick in på hur spelet var byggt.... Innan dess fastnade jag helt enkelt inte för den.


Detta är ett tidsinställt inlägg FÖR JAG ÄR I DANMARK!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar