fredag 28 januari 2011

Slumdog Millionaire

Boken


Ram Mohammad Thomas är med i "Vem vill bli miljardär?" och vinner storvinsten. Men strax efteråt blir han anklagad för att ha fuskat till sig pengarna och polisen arresterar honom. För hur kan en pojke från slummen, som aldrig gått i skolan, veta svaren på alla frågorna?

Tillsammans med en advokat går Ram igenom fråga för fråga och berättar anledningen till att han kunde svaren. Här får vi följa med i Rams historia allt det från att han bara var en liten pojke till bara några månader innan tv-sändningen.

Ram har verkligen gått igenom mycket. Han har fått träffa snälla och vänliga personer, elaka och giriga och folk som helt enkelt inte bryr sig om honom. Och han har träffat sin stora kärlek.


Det här är en bok som jag verkligen gillar! Spänningen är total, man vill (KAN!) inte lägga ifrån sig boken, man vill (MÅSTE!) veta vad som kommer hända. Man kan riktigt känna medlidande för Ram och hans kompisar. Jag kom på mig själv med att gråta på ett ställe, vilket jag aldrig gjort tidigare när jag läst böcker (true story). <-- Med det i tanke, måste jag ge boken en fullpoängare, 10/10!

Mitt meddelande till dig: LÄS DEN!!!!!Författare: Vikas Swarup
Titel: Slumdog Millionaire
Sidor: 307
Utgivningsår: 2005
Första meningen: "Jag har blivit arresterad."
Betyg: 10/10
Förlag: Bra Böcker


Filmen


När jag såg filmen för ca ett år sedan tyckte jag den var så himla bra. En av mina favorit filmer. Men när jag nu såg den precis blev jag verkligen jätte besviken! De har ändrat nästa precis allt från boken! Alla historier är ändrade. Även personerna är inte desamma, t o m huvudrollen, Ram Mohammad Thomas, har de bytt namn på till Jamal Malik. Varför har jag ingen aning om. Jag kan förstå om några av de historier han berättar är lite svårt att få till på bio, men ett namn! Hur svårt kan det vara?!


Men det är faktiskt en väldigt bra film, men mitt tips är att se filmen FÖRE du ser filmen läser boken. (så går det när man är trött!)


Belönad med åtta Oscars, bl a "Bästa film"
Utgivningsår: 2008
Betyg före jag läste boken: 9/10
Betyg efter jag läste boken: 4/10

5 kommentarer:

 1. Hur tänker du med den här meningen: "men mitt tips är att se filmen FÖRE du ser filmen" ;)

  SvaraRadera
 2. Svar: Det är mänskligt att trycka fel och vara trött :) Men ditt svar låter bra, för jag har nämligen sett filmen, och blir sugen på att läsa boken nu! :)
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Nu blev jag vääldigt sugen på att läsa den här boken:D

  SvaraRadera
 4. Jag har länge varit sugen på att se filmen :) får nog ta och göra det nu!

  Visste inte att den var baserad på en bok :o

  SvaraRadera
 5. SVAR: ÅH, va roligt i sådant fall! Ska nog läsa Fire när jag får chansen (alltså när jag har den i mina händer). Har du läst böckerna??

  SvaraRadera