söndag 23 januari 2011

Vad händer med alla hemlösa i London?Sjuttonåriga Link bor på Londons gator. Han är hemlös. Första natten delade han port med Ginger, en kille som var några år äldre än Link själv. De blev vänner och delade på de pengar de fick tag på. Ginger var väldigt "streetwise", han visste vart man skulle tigga om pengar, var man  kunde köpa billig mat och dryck.

Men sen försvinner Ginger. Link letar och frågar efter honom, men finner honom ej. Nu var han tvungen att fokusera på att överleva av sig själv. Utan Ginger som berättade hur han skulle göra insåg Link att han inte var så "streetwise" som han trodde.

Link träffar Gail och blir direkt förälskad. Tillsammans lever det ett spartanskt liv på gatan, men de är glada att de har varandra. Men något är fel. Hemlösa ses tillsammans med en man och sedan försvinner de för evigt. Vad är det som händer bland Londons gator?


På engelskan jobbar vi nu med Stone Cold och hade vi inte gjort det hade jag nog antagligen aldrig läst denna bok. Inte för att den är dålig, utan för att den är så pass lättläst. Jag brukar inte läsa lättlästa böcker.

Boken håller fast en ända fram till slutet. Man känner att spänningen byggs upp och att slutet kommer bli så himla bra att man kommer vara riktigt nöjd när man slår ihop boken. Men nej, tyvärr håller slutet inte samma nivå som resten av boken. Det är svårt att förklara varför, utan att spoila vad som händer.

Ändå ger jag denna bok en sexa, för jag tycker om boken. Den innehåller hat, vänskap, kärlek och spänning på väldigt hög nivå. Swindells är en väldigt bra författare, han skriver underbart. Nu läste jag den på engelska så det var ingen översättning och eftersom boken är så pass lättläst och med storstil så tycker jag att ska man läsa den så ska man göra det på engelska.

Den är väl värd en läsning, men förvänta er inte för mycket. Det är bättre att ha för låg förväntan än för hög.Författare: Robert Swindells
Titel: Stone Cold
Svensk titel: Kallt som i graven
Sidor: 132, väldigt STOR text!
Utgivningsår: 1993
Första meningen: "You can call me Link."
Betyg: 6/10
Förlag: Penguin Books
Andra böcker av författaren: Skyddad identitet, Ormbiten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar